Back to All Events

MASTERCLASS & WORKSHOP & FASHION TALK: SUSTAINABLE

  • FORZA FASHION HOUSE 2c Lage Frontweg Maastricht, LI, 6219 PD Netherlands (map)

SUSTAINABLE MASTERCLASS + WORKSHOP: Roosmarie Ruigrok (Clean & Unique) en Jasmien Wynants (Flanders DC/ Close the Loop)

Tijd: 14u - 18u

SUSTAINABLE MASTERCLASS: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Roosmarie Ruigrok
Tijd: 14u - 15.30u

Er wordt steeds meer verwacht van een mode- ontwerper, label of retailer op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO); consumenten worden steeds kritischer als het aankomt op transparante communicatie over je duurzame activiteiten zoals de herkomst van gebruikte materialen, inzicht in je productieketen en de arbeidsomstandigheden van de mensen die jouw product maken. Veel mode- en textielbedrijven zijn al actief bezig op het gebied van MVO maar geven ook aan dat ontwikkeling naar een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering vooral duur en tijdrovend is. Ook is het niet altijd even duidelijk wat het gaat opleveren.

Wat ga je tijdens deze masterclass leren?
Tijdens deze Masterclass zal Roosmarie Ruigrok je antwoord geven hoe jij hier met je bedrijf mee aan de slag kan gaan. Met Clean&Unique ondersteunt Roosmarie mode- en textielbedrijven bij het ontwikkelen en het uitrollen van een MVO-beleid, met focus op een praktische aanpak.

Voor wie?
Deze workshop is gericht op mode- ontwerpers, labels en retailers die graag geïnformeerd willen worden over de verschillende mogelijkheden om hun bedrijf te kunnen verduurzamen en daar meteen mee aan de slag te kunnen gaan. Of je net bent begonnen of al jaren actief bent in de sector is geen vereiste!

Wie is Roosmarie Ruigrok?
Tijdens haar werk als inkoper ontdekte Roosmarie Ruigrok haar passie voor de eerlijke productieketen; ze kwam als inkoper veel in de 'lagelonenlanden' en kon zich niet vinden in de focus op prijs. Ze heeft laten zien met haar eigen bedrijf Promax Corporate Fashion dat het anders kan. Na de verkoop hiervan startte ze in 2007 Clean & Unique, een platform die modemerken en designers meer leert over duurzaamheid en helpt bij het ontwikkelen van een MVO-beleid. Ze werkte oa bij Amnesty International, Fair Wear Foundation en Fairtrade Nederland als cottonmagnager, daarnaast is ze sinds 2014 Country Coordinator van Fashion Revolution Nederland.


SUSTAINABLE WORKSHOP: Close the Loop planner invullen met Jasmien Wynants
Tijd: 16u-18u

Wil je een duurzamere weg inslaan als ontwerper, maar heb je geen idee hoe te beginnen? Wij hopen dat de Masterclass van Roosmarie Ruigrok én het invullen van de Planner van Close the Loop je de nodige handvaten geven om vandaag nog te beginnen met het verduurzamen van jouw werkwijze.

Wat ga je tijdens deze workshop leren?
In deze workshop ga je onder begeleiding van Jasmien Wynants, projectmanager Close the Loop bij Flanders DC, de gelijknamige planner in vullen. Deze planner bestaat uit een vragenlijst die alle schakels uit Close The Loop doorloopt (van grondstoffen tot einde leven) en geeft jou een gepersonaliseerde samenvatting met korte- en lange termijn acties en concrete tips & tricks. Je gaat naar huis met een handig actieplan dat je als naslagwerk kunt gebruiken.

Voor wie?
Deze workshop is gericht op (mode) ontwerpers, labels en retailers die graag geïnformeerd willen worden over de verschillende mogelijkheden hun bedrijf te kunnen verduurzamen en daar meteen mee aan de slag te kunnen gaan. Of je net bent begonnen of al jaren actief bent in de sector is geen vereiste!

Wie is Jasmien Wynants?
Jasmien Wynants is projectmanager Kennis & Tools bij Flanders DC in Antwerpen. Close the loop is een project bedoeld om modeondernemers wegwijs maken in de basics van de circulaire werkwijze binnen de modeindustrie. Tijdens de Fashion Makes Sense Award uitreiking in het Forza Fashion House op 12 oktober 2017 sprak Jasmien al enthousiast over dit project.

Bij deelname aan de MASTERCLASS en WORKSHOP is toegang tot de FASHION TALK met Marieke Eyskoot inbegrepen.


SUSTAINABLE FASHION TALK: Marieke Eyskoot
Tijd: 19.30 - 21.00

Ter afsluiting van deze dag die het teken staat van duurzaamheid zal Marieke Eyskoot een Fashion Talk verzorgen in het Forza Fashion House.

Marieke Eyskoot is expert op het gebied van duurzame mode & lifestyle; ze is consultant voor merken, winkels en bedrijven en medeoprichter van fair fashionbeurs MINT. Al meer dan 15 jaar zet ze zich in voor een betere en duurzamere mode-industrie. Daarnaast schreef ze de boeken "Talking Dress" en "Dit is een goede gids" waarin ze je informeert over duurzamer leven zonder er veel tijd, geld en gedoe in te steken.

Tijdens TEDxAmsterdamWomen in november 2011 hield Marieke een inspirerende Talk over de verbinding die we als drager hebben met onze kleding. Ook stond ze in de Trouw Duurzame 100 en werd ze door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar.

Entreeprijs voor de FASHION TALK is inclusief 2 consumpties

Taal: NL

Earlier Event: September 15
DAY OF PATTERNS